Til menigheder / Foredrag

Foredrag

Jeg holder foredrag om kristen spiritualitet, kultur- og religionsmøde til kirken, institutioner og foreninger. Form og indhold tilpasses målgruppen og behovet. Flere af temaerne kan udfoldes som workshop med praktiske øvelser eller som en retrætedag med fordybelse i emnet.
 
Folkekirken for åndeligt søgende
Om baggrunden for den åndelige søgen og udfordringen for Folkekirken. Hvad søger folk og hvad savner de i kirken? Min erfaring er, at der i Jesu lære og i kirkens spirituelle tradition findes svar på menneskers spørgsmål og længsel. Den åndelige søgen kan ses som et spejl på hvad vi som kirke har glemt. Vi kommer ind på emner som personlig udvikling, meditation og reinkarnation. 

“Når vejene mødes”. Om Buddha’s og Jesu vej
Buddha og Jesus anviser begge en frelsesvej til udfrielse fra lidelse og død. De taler om at overvinde egoet og leve et liv i medfølelse. Der er så mange fællestræk i Jesu og Buddha’s liv og lære, at man må spørge om der dybest set er tale om den samme vej? Hvad er det fælles budskab til menneskeheden og hvor skiller vejene?
Foredraget kan varieres med en dialogøvelse.

Krisen i Den centralafrikanske Republik
Jeg fortæller om mine oplevelser fra mit arbejde som sygeplejerske i Den centralafrikanske Republik i 1990’erne. Centralafrika er et af verdens fattigste lande, og efter kuppet sidste år er der opstået en tilstand af total lovløshed og landet er ved bryde sammen. Jeg reflekterer over hvordan det kan gå så galt og hvad der ligger bag religiøse kontlikter. Og hvordan religion kan være en del af løsningen. Der er mulighed for at se ‘gammeldags’ lysbilleder

Mindfulness i kristendommen
Ingen behøver at gå over åen for at lære at meditere! Vi kan øse af kilderne i vores egen kristne tradition. I foredraget belyser jeg, hvordan der i bibelen og salmerne er beskrivelse af den tilstand af ro og hvile, som troen giver. Jeg gennemgår en enkel form for kristen meditation, som kaldes Centrerende bøn, eller Heartfulness meditation. Hvordan minder Mindfulness og Heartfulness meditation om hinanden og hvori består det 'særligt' kristne? 

På vandring med Livets Perler
Livets Perler, også kaldet Kristuskransen symboliserer Jesu vandring og vores erfaringer i hans fodspor. Perlerne rummer alle livets grunderfaringer som smerte, glæde, ørken, sorg og håb. De symboliserer en vej mod at blive et helt menneske og finde glæde, fodfæste og sammenhæng i livet. Kransen er med til at give nyt perspektiv på livets udfordringer. De seks stilhedsperler minder om at give plads til eftertænksomhed, at finde inspiration og måske ny retning. Særligt egnet som workshop, hvor man samler kransen.
 
Retrætedag
Jeg tilbyder at holde en retrætedag med fordybelse i den kristne spiritualitet. Dagen forløber i stilhed med andagter inspireret af den klassiske eller keltiske tradition. En retrætedag kan være en optakt til søndagens gudstjeneste, som indledning til faste eller advent, eller som temadage om Christfulness eller Kristuskransen. Læs mere

Mødet med Sydindien
Indien har meget at byde på – ud over det rige folkeliv og kulturliv desuden møde med nogle af verdens ældste religioner, fuldmånevandring rundt om et helligt bjerg, vesterlændinge, der besøger deres guru. Mødet med en anden kultur og religiøs tradition giver indsigt i livets mangfoldighed og udfordrer ens egen kultur og tro. Jeg vil dele oplevelser og overvejelser om dialog og religionsmøde.

Honorar
3000 kr eller efter aftale
Lene Skovmark underviser i Kristuskransen i Indien 
Lene Skovmark  | Tlf.: 28361176 | lene.skovmark@mail.dk