Nye indlæg

Lad dig inspirerer og måske provokere af mine indlæg om mine overvejelser om eksistens, dialog, spiritualite og teologisk refleksion.
 
 

Stormen i søen - og i sindet

Skrevet af Lene Skovmark
01-04-2017 12:00
Der er megen åndelig visdom i biblens fortællinger – når de netop læses åndeligt. I den såkaldt tropologiske læsning har hver enkelt del af teksten en psykologisk betydning. Her er mit bud på en eksistentiel tolkning af stormen på søen (Mattæus 8,23-27).

Søen er et billede på sindet og stormen er det, der gør sindet uroligt. Det kan opleves som voldsomt uvejr, når følelserne, minderne, emotionerne, fortrydelsen, bekymringen bruser. Båden skjules af bølgerne – jeg mister kontakten med mit inderste. Båden er et billede på hjertet, hvor Jesus bor, men han er hvilende, fordi sindet i sin oprørthed glemmer, at han er der. Jeg synker ned i mine bekymringerne, er i følelsernes vold og kan ikke tænke klart. Jeg oplever det som om jeg er ved at drukne og kæmper for at holde hovedet oven vande: ”Frels mig, jeg går under”. Først når smerten og forvirringen er total, vågner jeg op og kommer i tanker om, at ‘Jesus’ er der, midt i det hele, i mit centrum.

Jesus svarer: ”Hvorfor er du bange – hvor er din tro og tillid blevet af?” Stemmen kommer fra mit center, fra mit hjerte, hvor der altid er helt stille. Der indefra, hvor jeg godt ved, at alt er ok og at det handler om at blive stille, lytte og handle fra dette sted, den dybere – eller den højere – bevidsthed. I samme øjeblik jeg vender opmærksomheden mod Jesus bliver der stille. Det er blot en lille indre bevægelse – et skift i bevidsthedsplan, ændring af fokus. Den ro og klarhed der er i mit center – forplanter sig til overfladen. Og videre til omgivelserne – og jeg oplever at kunne se og tænke klarere og at en anspændt situation, konflikt, skænderi opløses.

Mon ikke det er den erfaring af sindsro, salmisten beskriver i salme 42: ”Vend tilbage til din ro, min sjæl, hvorfor bruser du i mig?”

I virkeligheden findes der masser af mindfulness i kristendommen – i Jesu udsagn om ikke at bekymre sig, i salmerne (biblen og salmebogen) og i den kristne tradition.

Er der andre, der har opdaget det?

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Lene Skovmark  | Tlf.: 28361176 | lene.skovmark@mail.dk