Nye indlæg

Lad dig inspirerer og måske provokere af mine indlæg om mine overvejelser om eksistens, dialog, spiritualite og teologisk refleksion.
 
 

Den nødvendige anfægtelse

Skrevet af Lene Skovmark
15-03-2017 12:00
Igen bliver jeg inspireret af Eberhard Harbsmeiers refleksion i Ordet (KD den 26.januar). Her giver han biskop Peter Fischer Møller ret i, at de kristne ikke har patent på Gud – og tilføjer – heller ikke på Kristus. Han fortsætter: ‘Jeg vil endda mene, at konfessionel svævertsynethed og bonerthed er i direkte i strid med Kristus, der døde for alle mennesker’. Jeg bliver inspireret, ikke kun fordi det er velgørende at høre andre udtrykke det samme synspunkt som jeg, men også fordi jeg mener at det er et vigtigt budskab.

Mødet med oprigtige mennesker af anden livsanskuelse har altid anfægtet mig. Muslimen, som er hengiven i bøn og har et oprigtig ønske om at gøre Allah’s vilje. Inderen, som tilbeder Gud som Nådeslyset, og lever i selvhengivende tjeneste. Buddhisten, der stræber efter sindets renselse og at udvikle medfølelse. Sufien, som længes efter enhed med Gud. Den kristne, der elsker Jesus og tror på reinkarnation. Healeren, der ønsker at hjælpe andre. Den ikke troende, som elsker livet og gør mere godt end jeg selv.

Mødet med oprigtige mennesker anfægter min tro. I stedet for at stille spørgsmålstegn ved de andres tro, må jeg spørge mig selv om, hvad er essensen i min egen tro er. Hvad er tillært og hvad er kulturelt betinget? Selv kom jeg på et tidspunkt dertil, at jeg måtte droppe de kristne dogmer som absolut udtryk for Sandheden. Og med Paulus sige: alt er jeg blevet for alle for dog at vinde nogen.

Uden anfægtelsen kan troen udvikle sig til gold rettroenhed. Uden anfægtelse forskanser man sig bag en ureflekteret tro og bruger dogmer til at dømme andre ude – og sig selv inde. Anfægtelsen er en anledning til at modnes og vokse i troen og som menneske og opdage livets mangfoldighed.
 
Anfægtelse er en del af den autentiske dialog, hvor jeg udfordres til at finde ind til essensen i min tro. Og stå ved det, jeg ikke kan give køb på. Og derfra nytænke og revidere troens udtryk.

Lad os bevare ydmygheden og hele tiden spørge: HVAD ER SANDHED?

Har du mod på at lade dig udfordre, så læs artiklen Kristus uden kristendom

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Lene Skovmark  | Tlf.: 28361176 | lene.skovmark@mail.dk